این روزها کیفیت در تکنولوژی حرف اول را میزند و با روی کار آمدن برند های معتبر جهان در عرصه موسیقی، روز به روز بر تعداد تجهیزات صوتی حرفه ای افزوده می شود تمام کمپانیها در تلاشند تا با ابداع فناوریهای جدید در حوزههای مختلف، کیفیت ساخت و پردازش گجتهای تازه عرضه شده خود را بهبود ببخشند. شرکت دانش بنیان صدرا ایرانیان نیز از این فناوری در تولید اسپیکرفون های ایرانی برند صدرا استفاده کرده است.
فناوری های فای (HIFI) چیست ؟
کلمه HIFI مخفف عبارت High Fedility به معنی پخش کننده صدا با کیفیت بالاست ، این کلمه استانداردی برای کیفیت تجهیزات صوتی با کیفیت است همانند استاندارد های HD , FullHD که برای تجهیزات تصویری استفاده میشود. و همان طور که میدانید این قابلیت تنها در محصولات صوتی بالا رده وجود دارد و حتما هنگام خرید تجهیزات صوتی به دارا بودن این فناوری توجه کنید.
فناوری های فای چگونه کار می کند ؟
در بالا اشاره شده فناوری Hi-Fi در تجهیزات صوتی رده بالا استفاده می شود به همین منظور مجموعه آن باید کیفیت بالایی داشته باشد که این مجموعه از چهار بخش تشکیل شده است که شامل سورس یا منبع ، تقویت کننده سیگنال ، کابل ها و بلندگو است.
بخش اول منبع (Source)
به طور کلی شامل هر قطعه قابل پخش است می تواند به صورت سی دی (CDPlayer)، فلش مموری یا به صورت آنالوگ نوار مغناطیسی ، گرامافون و … که این بخش وظیفه خواندن اطلاعات و تبدیل آن به سیگنال انالوگ است. هرچه کیفیت منبع بالاتر باشد تبدیلات بهتر انجام می شود .
بخش دوم تقویت کننده سیگنال (Amplifier)
آمپلی فایر از دو قسمت تشکیل شده است که شامل : Pre Amplifier و Power Amplifier می شود و وظیفه تقویت سیگنال صوتی را بر عهده دارد. pre amplifier : یک سیگنال کوچک را برای تقویت های بعدی و یا پردازش بر روی سیگنال های موسیقی آماده می کند. پیش تقویتکننده معمولاً در نزدیک سنسور قرار داده می شود تا اثر نویز و تداخل کاهش پیدا کند. power amplifier :سیگنال فرکانس رادیویی ضعیف را به سیگنال هایی با دامنه ای بزرگ تر تبدیل می کند . همچنین قابلیت ارسال سیگنال های صوتی بر آنتن فرستنده را نیز دارا است. در این مرحله می توان تنظیماتی مانند کم و زیاد کردن بیس و تریبل صدا، انتخاب سورس همچنین کم و زیاد کردن فرکانس هر صدا را انجام داد.
بخش سوم کابل ها و اتصالات
این کابلها، نقش اساسی در انتقال صدا دارند. تاثیرات بسیاری بر روی Timing ، Soundstage و Texture داشته و حتی جابجا شدن آن میتواند اثر زیادی روی Micro Dynamic صدا بگذارد. در سیستمهای Full range اهمیت کابلها بیشتر نمایان خواهد شد.
بخش چهارم بلندگو
در واقع خروجی صدا هر چه که باشد، توسط اسپیکر سیستم صوتی به گوش ما می رسد. به همین جهت است در فناوری HI-FI اهمیت بالایی دارد. هر چه که کیفیت بلندگو به استفاده شده در سیستم صوتی بهتر باشد، طبعا کیفیت صدای خروجی از آن دستگاه نیز بهتر خواهد بود.
فناوری HI-FI و Hi-Res چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟
Hi-Res نیز نوع دیگر از استاندارد های با کیفیت صدا در تجهیزات صوتی رده بالا می باشد و مانند فناوری های فای (HIFI) نشان دهنده کیفیت پخش بالا و با کیفیت است. این فناوری بیشتر بر روی ارسال صحیح و بدون افت کیفیت تقویت شده است و با این فناوری دیگر هنگام تبدیل فرمت قابل فهم سیستم پخش دچار افت کیفیت صدا نشود. و خروجی با کیفیتی داشته باشیم به همین جهت می توان گفت تفاوتی بین صدای HI-FI و HI-RES وجود ندارد و هر دو به کیفیت عالی صدا اشاره می کند
تفاوت سیستمهای Hi-Fi و مانیتورینگ
گاهی ممکن است بخواهیم تغییراتی بر روی صدا ایجاد کنیم به طور مثال بیس را از حد نرمال بیشتر کنیم ، اما در سیستم مانیتورینگ به گونه ای طراحی شده است که صدا اصلی با کمترین تفاوت و بدون هیچ گونه تغییر در حجم فرکانس های مختلف پخش شود. اما در سیستم HI-FI این مسئله وجود ندارد و شما می توانید حجم قابل پخش را زیاد کنید و تا رسیدن به صدا دلخواه تغییراتی که لازم است بدهید و بدون افت کیفیت از آن لذت ببرید.