آکوستیک سالن کنفرانس و همایش ، هرگاه از آکوستیک صحبت میشود اکثر مردم به طور ناخودآگاه به یاد اتاق فرمان و استودیوها میافتند. مکانی که دورتا دور آنها با استفاده از متریال خاصی پوشیده شده و برای ضبط و تدوین صدا مورد استفاده قرار میگیرد. اما امروزه آکوستیک تنها به چهارچوب استودیوها محدود نمیشود و کاربردهای بسیار گستردهتری دارد. اگر میخواهید در مورد آکوستیک و تجهیزات سالن کنفرانس و همایش و اجرا اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه شوید.
آکوستیک چیست؟
آکوستیک از نظر لغوی به معنی شنیده شدن است. اما به طور کلی منظور از آکوستیک دانش ایجاد، پخش، انتقال و کنترل اصوات و مطالعه آثار آنها در مکانهای مختلف است. آکوستیک شاخههای مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به آکوستیک ساختمان، آکوستیک موسیقی، آکوستیک سالن کنفرانس و همایش، آکوستیک موسیقی، آکوستیک شنوایی و فیزیولوژی و … اشاره نمود. در طی چند سال اخیر آکوستیک سالن همایش، سالن کنسرت و سینما خیلی بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفتهاند و طراحان در این مکانها موظف به رعایت اصول و قوانین اکوستیک هستند تا بتوانند صدایی یکنواخت در محیط ایجاد نمایند.
هدف از آکوستیک سالن کنفرانس و همایش چیست؟
در پروسه طراحی و ساخت سالنهای همایش و اتاقهای کنفرانس یکی از موارد بسیار مهمی که وجود دارد ایجاد تعادل صوتی و شنیده شدن اصوات سخنرانان و مراسمها به صورت یکنواخت در تمامی نقاط سالن است. در واقع طراحی این فضا باید به نحوی صورت گیرد که تا حد امکان از پدیدههای مثل ارتعاش، اکو و پژواکهای صدا جلوگیری کند. زیرا کیفیت صدا را تحت تاثیر قرار میدهند.
در صورتی که تغییرات ایجاد شده خیلی زیاد باشد در نهایت صدایی که مخاطبان میشنوند کاملا با آن چه که تولید میشود متفاوت خواهد بود. بنابراین میتوان گفت هدف اصلی از آکوستیک سالن همایش، آمفی تئاتر، کنفرانس و … از بین بردن نویزها و اصوات مزاحم و ایزوله سازی صوتی فضا به منظور دستیابی به صدایی با کیفیت و توزیع یکنواخت است.
نحوه اجرای آکوستیک اتاق کنفرانس و سالن همایش
به منظور اجرای آکوستیک در سالن ویدئو کنفرانس و همایش باید به فاکتورهای مختلفی توجه نمود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
· طراحی داخلی با توجه به ملاحظات آکوستیکی
سبک و نحوه طراحی داخلی سالنهای کنفرانس و همایش نقش مهمی در اجرای آکوستیک دارند. در واقع معماران هنگام طراحی سالن همایش باید ضمن رعایت اصول زیبا شناختی به اصول آکوستیک نیز توجه داشته باشد. به عنوان مثال در جهت کنترل انعکاس صدا در سالن از ایجاد شکست و انحنای هدفمند در طراحی سالن همایش استفاده میکنند.
· به کارگیری تجهیزات مناسب
از دیگر مواردی که در هنگام اجرای آکوستیک سالن کنفرانس باید به آن توجه نمود استفاده از تجهیزات و متریال مناسب است. در واقع تمامی تجهیزات سالن مانند باندهای سقفی و دیواری، میکروفون کنفرانس و … نقش مهمی در آکوستیک سالن دارند. طراحی و چیدمان سیستمهای صوتی در سالنها باید به نحوی یکنواخت در تمامی نقاط انجام شوند تا مانع از تجمع صدا گردند. کارشناسان مهندسی صوت با محاسبات دقیقی که انجام میدهند میتوانند اجرای آکوستیک سالنهای همایش و کنفرانس را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
· پرهیز از بروز تبادل صوتی در سالن
در اجرای آکوستیک سالن کنفرانس و همایش ایزوله سازی صوتی یک راهکار بسیار مهم است. در واقع ایزوله سازی به معنی جلوگیری از نفوذ صداهای بیرون به داخل سالن کنفرانس و برعکس است. در صورتی که صداهای خارج از سالن به داخل آن راه یابند کیفیت صدا را تحت تاثیر قرار میدهند و تاثیرات منفی بر سیستم کنفرانس خواهند داشت. به منظور ایزوله سازی صوتی سالنهای کنفرانس از روشهای مختلفی استفاده میشود که از جمله آنها میتوان به نصب پانلهای جاذب صوت در سقف و دیوارها، به کارگیری عایق مناسب در دیوارها، نصب دربهای آکوستیک و طراحی تعداد پنجره کمتر اشاره نمود.
الزامات دکوراسیون آکوستیک سالن کنفرانس و همایش
همانطور که اشاره شد در ایجاد آکوستیک اتاق کنفرانس و سالن همایش قوانین و الزامات متعددی وجود دارد که نباید از آنها غافل شد. در ادامه به برخی از این الزامات اشاره میکنیم.
- تمامی دیوارهای اطراف سالن کنفرانس باید مجهز به جذب کننده صدا باشند تا از ورود و خروج صدا جلوگیری نمایند. برای این منظور میتوان از پشم شیشه یا پنلهای عایق صدا استفاده نمود. میزان ناهمواریهای دیوار نیز باید به نحوی باشد که میزان جذب صدا را به بیشترین حد ممکن برساند و مانع از اکو و ارتعاش صدا گردد.
- به منظور جذب سیگنالهای صوتی بالا از فرش های ضخیم و نفوذ ناپذیر استفاده نمایید.
- به منظور دستیابی به آکوستیک بیشتر صدا میتوان سقف سالن کنفرانس یا همایش را نیز با ارتفاعات متفاوتی طراحی نمود.
- میزان پنجرهها را کاهش دهید و از پارچههای ضخیم به عنوان پرده آنها استفاده کنید. البته باید توجه داشته باشید که میان پرده و پنجره 15 سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد که تا سیگنالهای صوتی فرکانس پایین به خوبی جذب گردد.
- سعی کنید مبلمان داخل سالن را از جنس پارچهای یا جیر انتخاب کنید.
- بهتر است که در آکوستیک سالن همایش و یا اتاق کنفرانس از مواد جاذب صدا با جنسهای مختلف استفاده نمایید. تا احتمال بروز اختلال در سیستم به حداقل مقدار ممکن برسد.
- برای سالنهای همایش از درب و پنجرههای عایق صوت استفاده کنید. این محصولات نشت و نفوذ صدا از این قسمتها را به خوبی کنترل میکنند.
سخت پایانی
رعایت و اجرای اصول و قوانین آکوستیک نقش مهمی در طراحی و ساخت سالنهای همایش و کنفرانس دارد. این فرآیند حتما باید توسط نیروهای متخصص و با تجربه در این زمینه انجام شود تا از بروز اکو و نویز در سالن جلوگیری شود. در حال حاضر شرکتهای مختلفی در این حوزه مشغول به فعالیت هستند. اما یکی از بهترین مجموعههایی که میتوانید آکوستیک سازی سالن کنفرانس را به آن بسپارید صدرا ایرانیان است. این شرکت به صورت تخصصی در زمینه طراحی و تولید تجهیزات کنفرانس، سیستم کنفرانس و ویدئو کنفرانس فعالیت دارد و میتوانید با اطمینان خاطر از خدمات و محصولات آنها استفاده کنید.